הוראות עבודה
 

"ההבדל בין דת לקבלה"

תחילת שיעור 18.5.04

 

"מומלץ להרחיב את המאמר. על כל מצב ואופן נאמר בו רבע או חצי משפט. לכן מומלץ להוסיף למאמר עוד תוספות, להכניס עוד דוגמאות, על סולם המדרגות וכו'. ללכת למקורות ולקחת משם פסוקים, אימרות, מה אומר על זה בעל הסולם ומה כותב רב"ש. וכך לעשות ממאמר קטן של דף וחצי מאמר של לפחות חמישה או שישה דפים. להרחיב אותו על ידי מקורות, שיתנו לו יציבות, בסיס, אמיתות.

במאמר מוצגת אותה זווית צרה על העניין, שבאותו רגע נראה חשוב להביע. והמאמר לא ממצה ולא מביא את כל נושא ההבדל בין דת לקבלה ומערכת היחסים ביניהן. אפשר להרחיב אפילו בעניין התפילה, שיש גם בקבלה. מהי הכוונה של התפילה בקבלה, שבאה מהמילה "להתפלל", לדון את עצמו, שהאדם בודק את תכונותיו לעומת תכונות הבורא, וכתוצאה מהתפילה הוא מגיע לבקשה. כלומר, שמרגיש בתוכו את הרצון והצורך להשתנות, ואז הוא פונה ומבקש כוחות לשינוי.

הוא פונה לאל חי, למקור הכוחות, למקור המחשבות, הדוגמאות, איך הוא צריך להשתנות. ולא שהקשר הזה הוא איזה חוק, כמו חוק המשיכה, שנראה לנו כדומם. אלא פנייה לבורא צריכה להיות לצורך תיקון עצמי, ולא כל פעם לצורך רחמנות. צריכה להיות פנייה ובתוך הפנייה צריכה להיות בקשה. אבל הבקשה צריכה להיות בקשה לתיקון, בקשה יצירתית, שבתוכה האדם מכניס את כל ההבנה והיכולת שלו איך להשתנות, לְמה הוא רוצה להשתנות, לְמה הוא רוצה להשתוות.

הכלי הרציני הנכון, התפילה הרצינית הנכונה, היא העלאת מ"ן, שבה יש רשימות והבנה מה האדם רוצה ממצבו הנוכחי, לאיזה מצב הוא רוצה להגיע. שחסר לו רק כוח לביצוע, אבל הוא מבין, רואה ומרגיש את התמונה העתידה ורוצה אותה, היא חסרה לו. החיסרון אליה חייב להיות חיסרון שלם. מתוך כל הסבל שאין לו אותו, האדם מכיר אותו. ורק אז התפילה מתקבלת. רק אז, אומר בעל הסולם במקומות רבים, התפילה היא נקראת "תפילה שלימה".

אחרי שכל חבר יעשה את עבודתו על המאמר, כדאי לנסות לחבר יחד את כל האימרות והציטוטים. שיצא מאמר קבוצתי כללי, שיהווה ככל האפשר, את כל ההבדל בין דת לקבלה. ובעוד כמה חודשים אולי לחזור ולעסוק בו ולהוסיף לו כהנה וכהנה. וכל המאמרים יהיו פרי עבודה משותפת של כל הקבוצה, וכל מאמר יהווה נקודת מבט שלה, על הבעיה שהוא מייצג."